Fi del regnat de Jeroboam


    1 En aquell temps, Abià, fill de Jeroboam, va caure malalt. 2 Jeroboam va dir a la seva dona:
—Disfressa’t de manera que no es noti que ets la meva muller i ves a Siló. Allí hi ha el profeta Ahià, el qui em va dir que jo arribaria a ser rei d’aquest poble.
3 Emporta’t deu pans, galetes i una gerra de mel i ves a trobar-lo. Ell t’anunciarà què li ha de passar, al noi.
    4 La muller de Jeroboam ho va fer així mateix. Se n’anà a Siló i va entrar a casa d’Ahià. Aquest ja no hi veia: de tan vell com era, els ulls se li havien entelat. 5 Però el Senyor li havia revelat això:
—La dona de Jeroboam vindrà a demanar-te un oracle sobre el seu fill, que està malalt. Tu li diràs tal i tal cosa. Ella, quan vindrà, es farà passar per una altra.

    6 Així que va arribar a la porta, Ahià va sentir la remor dels seus passos i li digué:
—Entra, dona de Jeroboam! Per què et vols fer passar per una altra? T’he de transmetre un missatge dur.
7 Ves i digues a Jeroboam: “Això et fa saber el Senyor, Déu d’Israel: Jo t’he enlairat d’entre la gent i t’he fet sobirà del meu poble d’Israel; 8 he arrencat la reialesa de la casa de David per donar-te-la, però tu no t’has comportat com el meu servent David, que va observar els meus manaments, em seguia de tot cor i feia solament allò que em plau. 9 Tu has obrat pitjor que tots els teus predecessors: t’has fabricat altres déus, uns ídols de fosa que m’irriten, i a mi m’has girat l’esquena. 10 Per això faré caure la desgràcia sobre el llinatge de Jeroboam i n’exterminaré tots els homes que viuen a Israel, tant els infants com els adults. Escombraré els descendents de Jeroboam com qui fa net de tota la brossa. 11 Els de la família de Jeroboam que morin a la ciutat seran devorats pels gossos i els qui morin al camp seran menjats pels ocellots. Soc jo, el Senyor, qui ho ha dit.” 12 I ara tu ves, torna a casa teva: així que els teus peus entraran a la ciutat, el noi morirà. 13 Tot Israel farà dol per ell, i l’enterraran. Ell serà l’únic, de tota la família de Jeroboam, que serà posat en un sepulcre, perquè és l’únic, de tota la família de Jeroboam, que el Senyor, Déu d’Israel, ha trobat bo. 14 El Senyor farà que s’alci a Israel un rei que exterminarà el llinatge de Jeroboam. Serà avui, com qui diu; millor dit, ara mateix! 15 El Senyor colpirà Israel, que serà com una canya sacsejada per l’aiguat; arrencarà el poble d’Israel d’aquesta terra bona que va donar als seus pares i els dispersarà a l’altra banda del riu Eufrates, perquè es feien bosquets sagrats que irriten el Senyor. 16 Ell posarà Israel en mans dels enemics pels pecats que Jeroboam ha comès i pels que ha fet cometre a aquest poble.
    17 La muller de Jeroboam se’n va anar i va arribar a Tirsà. Tot just passava el llindar de casa, que el noi va morir. 18 El van enterrar, i tot Israel va fer dol per ell, tal com el Senyor havia predit per boca del seu servent el profeta Ahià.
    19 La resta de la història de Jeroboam, les seves campanyes i el seu govern, tot consta en la Crònica dels reis d’Israel. 20 La durada del regnat de Jeroboam va ser de vint-i-dos anys. Jeroboam va morir i es va reunir amb els seus pares. Fou succeït pel seu fill Nadab.

Roboam, rei de Judà
()


    21 Roboam, fill de Salomó, va ser rei de Judà. Començà a regnar quan tenia quaranta anys. Va ser rei disset anys a Jerusalem, la ciutat que el Senyor havia escollit d’entre totes les tribus d’Israel perquè portés el seu nom. La seva mare es deia Naamà i era ammonita. 22 La gent de Judà ofenia el Senyor amb les seves males accions; cometien tants pecats que encenien la gelosia del Senyor encara més que els seus pares. 23 També ells es van construir santuaris amb pilars i bosquets sagrats en tots els turons elevats i sota tots els arbres frondosos. 24 Fins i tot hi havia arreu del país homes dedicats a la prostitució sagrada. Tots practicaven les abominacions pròpies de les nacions que el Senyor havia expulsat de davant els israelites.
    25 L’any cinquè del regnat de Roboam, Xixac, rei d’Egipte, va entrar a Jerusalem 26 i saquejà els tresors del temple del Senyor i els del palau reial. Es va apoderar de tot, fins dels escuts d’or que havia fet Salomó. 27 Més tard, Roboam els va substituir per uns escuts de bronze, que va confiar als capitans de la guàrdia que custodiaven l’entrada del palau. 28 Cada vegada que el rei entrava al temple del Senyor, els homes de la guàrdia prenien els escuts, i en acabat els tornaven a deixar a la sala de la guàrdia.
    29 La resta de la història de Roboam, tot el que va fer, consta en la Crònica dels reis de Judà. 30 Roboam i Jeroboam van estar sempre en guerra. 31 Roboam va morir i es va reunir amb els seus pares; fou enterrat amb ells a la ciutat de David. La seva mare es deia Naamà i era ammonita. El va succeir el seu fill Abies.