1 Al cap d’un temps, el coper i el pastisser del rei d’Egipte van cometre una falta contra el seu amo. 2 El faraó es va indignar contra els dos cortesans 3 i els feu empresonar a casa del cap de la guàrdia reial, en el lloc on Josep es trobava pres.
    4 El cap de la guàrdia els va assignar Josep perquè estigués al seu servei. Van passar un cert temps a la presó.

Somnis dels dos cortesans


    5 Una mateixa nit, el coper i el pastisser del rei d’Egipte van tenir tots dos un somni a la presó. Cada un d’ells tingué un somni amb un significat particular. 6 Quan al matí Josep els va anar a veure, va trobar capficats 7 els dos cortesans del faraó reclosos amb ell a casa del seu amo, i els va demanar:
—Per què feu tan mala cara?

    8 Ells respongueren:
—Hem tingut uns somnis, i no hi ha ningú que els sàpiga interpretar.
Josep els va dir:
—¿És que Déu no és capaç d’interpretar-los? Conteu-me’ls.

    9 Aleshores el primer coper va contar a Josep el seu somni:
—He somiat que em trobava davant un cep
10 que tenia tres sarments. Així que va brotar, va florir i es va carregar de raïms madurs. 11 Jo duia a la mà la copa del faraó. Vaig collir els raïms, en vaig esprémer el suc dins la copa i vaig oferir-la al faraó.
    12 Josep li va explicar:
—La interpretació del teu somni és aquesta: els tres sarments representen tres dies.
13 D’aquí a tres dies, el faraó decidirà la teva sort i et restablirà en el càrrec. Tornaràs a posar la copa a la mà del faraó, com feies abans quan eres el seu coper. 14 Recorda’t de mi quan seràs afortunat i fes-me aquest favor: parla de mi al faraó perquè em faci sortir d’aquesta casa. 15 Em van raptar del país dels hebreus, i no he fet res que mereixi la presó.
    16 El primer pastisser, veient que Josep havia donat una interpretació favorable de l’altre somni, li va contar el seu:
—Jo he somiat que portava damunt el cap tres paneres de pastissos.
17 La panera de dalt de tot era plena de les pastes que el faraó sol menjar, però els ocells venien a picotejar les pastes de la panera.
    18 Josep li va explicar:
—La interpretació del somni és aquesta: les tres paneres representen tres dies.
19 D’aquí a tres dies, el faraó decidirà la teva sort fent que et tallin el cap i et pengin dalt d’un arbre; i els ocellots vindran a picotejar la carn del teu cos.
    20 Efectivament, al cap de tres dies, el faraó celebrava el seu aniversari i va oferir un banquet a tots els seus oficials. En presència de tots ells va decidir la sort del primer coper i la del primer pastisser. 21 Va restablir l’un en el seu càrrec de coper, perquè tornés a ser qui li oferís la copa, 22 i va fer penjar el segon. Tot va passar d’acord amb la interpretació que Josep havia fet. 23 Però el primer coper no es va recordar més de Josep, se’n va oblidar completament.