Oracles contra els reis de Judà (Jr 21,1-23,8)


Missatge a Sedecies


    1 Paraula que Jeremies va rebre del Senyor, quan el rei Sedecies li envià Paixhur, fill de Malquià, i el sacerdot Sefanià, fill de Maasseià, que li demanessin:
    2 —Consulta el Senyor sobre nosaltres, ara que Nabucodonosor, rei de Babilònia, ens fa la guerra. Qui sap si el Senyor obrarà a favor nostre un dels seus fets prodigiosos i aquell rei s’allunyarà de nosaltres!
    3 Jeremies els va dir:
—Digueu a Sedecies:
4 “Això diu el Senyor, Déu d’Israel: Apartaré les armes que teniu a les mans per combatre el rei de Babilònia i els caldeus que us ataquen des de fora les muralles, i les aplegaré al mig de la ciutat. 5 Jo mateix combatré contra vosaltres amb mà forta i amb braç poderós, amb indignació i enuig, i amb tota la fúria. 6 Mataré tots els qui viuen en aquesta ciutat: homes i animals moriran d’una gran pesta. 7 Després d’això agafaré Sedecies, rei de Judà, la seva cort i la gent de la ciutat que s’haurà escapat de la pesta, de l’espasa i de la fam, i els posaré en mans de Nabucodonosor, rei de Babilònia, en mans dels enemics que volen la seva mort. Els passaran a tall d’espasa sense compassió ni pietat. No els planyeran. Ho dic jo, el Senyor.”
    8 »Però, a aquest poble, digues-li: “Això diu el Senyor: Poso davant vostre el camí de la vida i el camí de la mort. 9 El qui es quedi a la ciutat morirà per l’espasa, la fam o la pesta; però el qui en surti i es rendeixi als caldeus que us assetgen no morirà: tindrà la pròpia vida com a premi. 10 He decidit la desgràcia d’aquesta ciutat i no pas el seu bé. Ho dic jo, el Senyor. Caurà en mans del rei de Babilònia, i ell hi calarà foc.”

Missatges a la casa reial de Judà


    11 A la casa reial de Judà:
Escolteu la paraula del Senyor!

    12 Descendents de David, això us diu el Senyor:
«Judiqueu amb justícia cada matí,
arrenqueu l’oprimit de mans de l’opressor;
altrament s’encendrà el foc del meu enuig,
s’abrandarà i no l’apagarà ningú,
per les maldats que cometeu.

    13 Vinc contra tu, ciutat que vius a la vall,
penyal que domines la plana.
Ho dic jo, el Senyor.
Vosaltres dieu:
“Qui podrà baixar fins aquí?
Qui penetrarà en els nostres amagatalls?”

    14 Jo mateix us demanaré comptes,
tal com mereixen les vostres obres.
Ho dic jo, el Senyor.
En el vostre palau de cedres, hi encendré un foc
que ho consumirà tot al seu voltant.»